Lagrede varer

Laster inn dine lagrede produkter …

Mont d’Or - smeltet lykke på boks

Jeg elsker ost. Jeg elsker ost av alle slag, men for meg er det ekstra høytid når Mont d’Or blir tilgjengelig i norske butikker i begynnelsen av oktober.

Mont d`Or lages i distriktet Jura som befinner seg i Frankrike og Sveits. Ostene fra begge sider av landegrensen er fantastiske, men her er det den Franske varianten jeg bruker. Mont d`Or er en kittmodnet bløt ost ystet på råmelk (i Frankrike). Osten har en naturlig gylden skorpe med en rødlig farge. Ostemassen er bløt og kremet, med en kraftig, fruktig og aromatisk smak. Den modnes og lagres i bokser av grantre, noe som er med på å gi osten sin karakteristiske smak. Dette er rett og slett lykke på boks.

I Frankrike er det mest vanlig å varme opp osten og spise den som man ville gjort når man spiser fondue. Osten kan brukes både som hovedrett, til dessert og som snack. Mulighetene er mange, og jeg vil anbefale deg å prøve ut Mont d`Or i alle varianter gjennom vinteren.


For dette er en vinterost! Mens kuene beiter og spiser gress i sommerhalvåret produserer de mengder med melk som ystes til de store, harde ostene Comtè og Gruyère i Jurafjellene. På vinteren derimot er kuene nede fra beite og blir foret med høy. Da produserer kuene mindre, men fetere melk. Det er av denne fete melken man lager Mont d`Or. Og det er fettprosenten i Mont d`Or som gjør at den smelter så fint – og er syndig god!

I denne artikkelen har jeg valgt å lage to forslag til bruk av Mont d`Or. Den første er oppskrift til et raust kveldsmåltid for to, mens den andre er en oppskrift som passer som en mektig dessert til fire etter et lett måltid, eller som ren kos med din utvalgte foran peisen en kveld i høstmørket.


Begge disse rettene er rustikk og raus mat som ikke krever mye arbeid å få på bordet. Finn frem fjøler og fat som matcher den rustikke stilen på maten du skal servere. Jeg liker å dekke bordet med fine, gamle ting som er ervervet opp gjennom årene sammen med nyere, freshe ting. Det er i denne mismatchen jeg finner min stil. Håper bildene her kan være til inspirasjon til å mikse ditt arvegods med nye fine funn her hos Home&Cottage.

Hovedrett


Dette trenger du:

·  1 Mont d’Or

·  Frisk rosmarin

·  Hvitløk

·  3-4 ss Chardonnay eller Savagnin fra Jura

·  Småpoteter, jeg bruker perlepoteter fra Bjærtnes & Hoel

·  God olivenoje

·  Coppaskinke, eller annen god spekemat

·  1 trøffelsalami

·  Syltet sopp (se mine sylte-tips av sopp i oppskriften fra september)

·  Gode syltede småagurker

·  Godt surdeigsbrød eller baguette

·  Trøffelsalt og nykvernet sort pepperSlik gjør du det:


1.

Start med å lage noen snitt i toppen av osten. Kutt noen tynne skiver av et hvitløksfedd og stikk dem ned i snittene sammen med et par stilker frisk rosmarin. Hell så på en liten klunk av en Chardonnay eller Savagnin fra Jura.  Ha litt aluminiumsfolie rundt underkanten av boksen og bak osten uten lokk i ca 20-25 minutter på 200 grader.2.

Kok perlepotetene møre i godt saltet vann. Hell av vannet og ha potetene i en passende ildfast form. Risle over god olivenolje, ha på trøffelsalt, sort pepper og litt frisk rosmarin. Stek potetene i komfyren på maks varme til de har fått en fin gyllen stekeskorpe, og hold dem lune til servering.3.

Mens ost og poteter gjør seg selv i komfyren legger du opp skinker og pølser du liker på ei fjøl. Her har jeg brukt coppa-skinke og en trøffelsalami. Det perfekt tilbehøret til den fete osten – men det salte kjøttet bør akkompagneres med både syre og krønsj. I denne oppskriften bruker jeg derfor syltet sopp og syltede småagurker. Om du vil sylte selv så sjekk mine tips på hvordan du sylter sopp i innlegget fra september her på nettsiden til Home&Cottage.

Når osten har fått litt farge og blitt rennende er det klart for å be folket til bords. Riv brød, dypp pølse og poteter i osten, og nyt smaken av fransk lykke.


Dessert

Dette trenger du:

·  1 Mont d`Or

·  En klunk chardonnay eller savagnin til bakingen av osten

·  Frisk rosmarin

·  Mandler eller valnøtter i akasiahonning

·  Fikenmarmelade

·  Ferske fiken

·  Grillet surdeigsbrødSlik gjør du det:

Tilbered osten akkurat som til hovedretten, men dropp hvitløken.

Dypp brødbiter i den smeltede osten og topp herligheten med fikenmarmelade og nøtter i honning. Enklere dessert å lage er nesten like utenkelig som lykken av å spise denne smeltede gleden.


Har du tilgang på fersk trøffel så er det den ultimate lykke og høvle rikelig med trøffel over osten. Det er ekstravagant, men om du først har forsøkt det er faren stor for at du går på en slik smell igjen, og igjen...

Tips & triks


·  Mat og drikke som har opphav fra samme region passer som regel sammen. Derfor bruker jeg i denne oppskriften viner fra Jura. Kuene har gresset der vindruene har vokst, og matchen er fabelaktig.


·  Til hovedretten ville jeg valgt en Jura-vin på druen Chardonnay, mens desserten kler den fantastiske vintypen «Vin Jaune» (den gule vinen) laget på druen Savagnin. Den tørre, nesten cherry-aktige vinen smaker av nøtter, krydder og varm appelsin. Helt perfekt til osten og tilbehøret.


·  Skal du servere ost og vin så husk at hvite viner passer oftest best til oster. Et boktips om du vil forske mer på ost og passende drikke, er boken «Ost & vin» av Merete Bø.


·  En norsk ost som kan brukes i disse oppskriftene er Granstubben – norsk rødkittost fra ysteriet Gangstad gårdsysteri.


Hilsen Lars

@LarsSpiser

Home&Cottage er en møbel- og interiørkjede som ble etablert i 2009 med et tydelig definert stiluttrykk - et uttrykk vi har rendyrket under «vignetten» a casual way of living.

  • Telefon: 21 39 20 00
  • Org nr: NO 993449474MVA
  • Nettbutikk@homeandcottage.no

© 2023 Home & Cottage