Lagrede varer

Laster inn dine lagrede produkter …

Lag pepperkakehus med Vibeke

DESEMBER MED VIBEKE

Endelig er den her, min absolutte favorittmåned – magiske desember.
Denne glitrende måneden som fylles med ekstra mye hygge, tradisjonsrik mat, høytidstoner fra høyttalerne og tid sammen med dem vi er glad i.

I takt med at huset fylles med nostalgiske juledufter fra både granbar, juleblomster og julemat, vokser skapergleden i meg. Jeg er kreativ med flere ulike materialer i denne tiden, men det aller største prosjektet er når årets pepperkakehus skal skapes. Det har blitt en fast tradisjon for meg, og det blir liksom ikke jul i huset før pepperkakehusene mine er på plass. Ja, du leste riktig – husene. Jeg liker å sette flere små, stemningsfulle hus litt her og der, og for å rekke å ha glede av dem gjennom førjulstiden begynner jeg tidlig i desember med å skape dem.

Allerede tidlig på høsten begynner jeg å gruble på hvordan årets kreasjoner skal se ut. Siden jeg har alle «tegninger» av husene inni hodet mitt, finnes det aldri noen arbeidstegninger, maler eller linjal når jeg først går i gang.

I år ønsket jeg meg et vakkert lite hovedhus med store vinduer med samme sprosser som glassverandaen på torpet. 

Det er jo de vakreste sprossene jeg vet om, og dermed var jeg nødt til å gjenskape dem på pepperkakehuset her hjemme.


Inni huset ønsket jeg meg et juletre med lys som kunne gi lun stemning i desembermørket.

Slik gikk jeg fram

Jeg pleier å kjøpe ferdig pepperkakedeig – det sparer meg for litt tid, den er alltid veldig god å arbeide med og gir ofte et godt resultat. Alle de ulike delene blir til underveis, og det gjør det hele ekstra spennende. Jeg anbefaler deg å prøve – bare begynn et sted og se hvor det bærer. Og blir husene dine litt skjeve er det bare sjarmerende.


Når alle delene til huset var ferdige, limte jeg dem sammen med knekk. Vinduene i huset er gelatinplater og disse limes også med knekk. Når vegger og vinduer var festet sammen, satt jeg juletreet på plass. Deretter dekorerte jeg taket helt ferdig med glasur før jeg satt på det og de doble dørene til slutt.

Glasuren

500 g melis
2-3 eggehviter
1 ts med sitron
1 ts klar eddik


Glasuren blir smidig og glatt å jobbe med og med litt sitron blir den ekstra hvit og fin på pepperkakehuset.


Når hele huset var ferdig, ga jeg det et «melisdryss» med en tesil – slik skapes ekte førjulsmagi og en illusjon av et herlig, lite snøfall.

Og du, mens du likevel er i gang med pepperkakedeigen vil jeg gjerne gi deg et lite tips til hvordan du kan lage ekstra skjønne pepperkakemenn i år. Jeg har brukt pepperkakeformene fra Home&Cottage og gjort en liten og søt vri.

Når du legger pepperkakemannen på stekeplaten før steking , bretter du den ene armen innover mot magen på kakemannen. Den skal ikke festes inntil kakemannen, bare ligge lett brettet. Når kakene er ferdig og tas ut av ovnen, legger du en liten grillpinne eller fyrsitkk inni det åpne feltet hvor den brettende armen er, slik at når kaken er avkjølt er det laget et lite hulrom i armkroken. Her limer du med melisglasur et sjokoladehjerte slik at det ser ut som kakemannen holder hjertet. Fint, ikke sant? Og ekstra hyggelig å gi bort til noen du er glad i! Jeg brukte Freia sjokoladehjerter og dekorerte det med en litt dekormelis til slutt.

Ønsker alle en riktig god desemberVarm klem fra Vibeke

@VibekeDesign

Home&Cottage er en møbel- og interiørkjede som ble etablert i 2009 med et tydelig definert stiluttrykk - et uttrykk vi har rendyrket under «vignetten» a casual way of living.

  • Telefon: 21 39 20 00
  • Org nr: NO 993449474MVA
  • Nettbutikk@homeandcottage.no

© 2023 Home & Cottage