TEKSTIL -OG MICROFIBER

Før møbelet tas i bruk


Universal Protector gir effektiv beskyttelse mot flekker og smuss.  Rist flasken godt og spray tynt og jevnt på tekstilet. Hold flasken på ca. 30-35 cm. avstand. Sørg for god utlufting. Tørketid ca. 4-8 timer i god romtemperatur. Virker møbelet “seigt” etter en natts tørketid, skyldes dette for mye spray, eller at møbelet har stått for kaldt. Microfiber og velourer tekstiler skal helst ha siliconfri impregnering.

VIKTIG INFORMASJON

 1. Rengjøring, støvsuging og vedlikehold er en forutsetning for lang levetid på dine møbler. Bruk vedlikeholds produkter som er beregnet til formålet.
 2.  Selv om møblets materiale er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys unngås. Persienner eller markiser anbefales. Skal du være lenge borte, bør møblene tildekkes.
 3.  «Hard bruk»-betegnelsen på et møbeltekstil  betyr at det har gode sliteegenskaper målt ut fra Martindales slitasjeskala. Dette betyr ikke at et hardbruksstoff tåler hva som helst uten vedlikehold. Alle materialer slites og falmer, men vi kan være med på å bestemme hvor fort det skal skje. Det vi må gjøre for å gi møblene lang levetid, er å sørge for godt vedlikehold.
 4.  Støv og smuss som blir liggende i tekstil og lær virker som sandpapir. Jo mer vi bruker en skitten sofa, jo mer sliter vi fibrene, farge og overflater. Støvsuging er det viktigste vi gjør for å holde tekstilet pent. Møbler som utsettes for hardere bruk bør støvsuges ukentlig. Med mer forsiktig bruk, anbefales støvsuging hver 14. dag.
 5.  Det er viktig og være klar over at skader som oppstår på grunn av manglende vedlikehold ikke vil være gjenstand for reklamasjon.
 6. Selv om tekstilet oppfyller kravene til hard bruk er det ikke uslitelig. 
 7. Alle tekstiler vil bære preg av bruk og bør/skal vedlikeholdes. Ved daglig bruk betyr dette støvsuging minst 1 gang pr. uke.  Er det vendbare puter skal disse vendes. Puter med dunfjær- og skumfyll må puffes og bankes.
 8. Unngå skarpe gjenstander som f.eks. beltespenner, nagler på dongeribukser o.l. Husdyr bør ikke være i møbelet. 
 9. Alle tekstiler falmer ved lyspåvirkning, selv om det oppfyller krav til hard bruk. Det anbefales å ikke plassere møbelet i direkte sollys. 
 10. Det skal aldri gnis på et møbeltekstil for å fjerne flekker etc. Dette kan i ytterste konsekvens medføre at man ødelegger tekstilet.  Spesielt varsom skal man være med børstede tekstiler og bomull/lin kvaliteter. På generelt grunnlag anbefales ikke vask av møbeltekstiler.  Noen ytterst få er godkjent for skånsom vask ved 30 grader.  Det anbefales rens med Total Clean.  Før bruk av rensemidler skal det alltid testes på et sted, på møbelet som er lite synlig. Husk!  Ved bruk av rensemidler må det støvsuges grundig før rens, og grundig etter at rensemiddelet har tørket.

FLEKKFJERNER TIPS til tekstilmøbler

Dersom uhellet skulle være ute, er det viktig å reagere så raskt som mulig. Tørk opp mest mulig før det trekker ned i tekstilet og stoppen under. Vi anbefaler å bruke tørkepapir med høy oppsugningsevne. I våre butikker finnes det effektive flekkfjerningsmidler som Total Clean. Den fjerner de fleste flekker på en rask og effektiv måte. Hvis dette ikke hjelper, følger noen tips:

 • Blod: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Hydrogenperoksid hvis fargen tåler det.

 • Maling/lakk: Terpentin.

 • Egg: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel.

 • Fett: Fettløser (terpentin), syntetisk oppvaskmiddel.

 • Fløte: Lunkent vann, biologisk bl. mid., terpentin.

 • Frukt, saft, brus: Lunkent vann, sitron, såpe.

 • Likør, vin, kaffe, te, cola: Lunkent vann, ammoniakkoppløsning. Gamle flekker mykegjøres med glyserol.

 • Kulepenn: Denaturert sprit

 • Majones, sennep: Terpentin, lunkent vann og biologisk bløtleggingsmiddel vekselvis.

 • Melk: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel.

 • Oppkast: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Lukt fjernes med 10 % ammoniakk.

 • Rødvin: Varmt vann, ammoniakkoppløsning. Hydrogenperoksid hvis nødvendig.

 • Saus (brun og hvit): Oppvaskmiddel, varmt vann.

 • Sjokolade, kakao: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel.

 • Skokrem: Terpentin.

 • Stearin: Børsting, terpentin og denaturert sprit.

 • Syltetøy: Varmt vann, såpe.

 • Tomatketchup: Børsting, lunkent vann, ammoniakkoppløsning.

 • Øl: Vann, ammoniakkoppløsning.

 

De foreslåtte flekkfjerningsmidlene vil vanligvis ikke skade tekstilene, men et par unntak bør du merke deg: Denaturert sprit må ikke brukes på acetatstoffer (acetatnylon) og silkestoffer. Videre må du være forsiktig med å bruke aceton (bl.a. neglelakkfjerner) som fettløser da den kan gi fargeskjolder.

Bruk ikke enzymholdige rengjøringsmidler på naturfiber som ull, lin og lær! Enzymene ”spiser opp” fibrene.

Husk at man selv har ansvaret for skader som måtte oppstå ved flekkfjerningen!