Hopp til innholdet

Produktet er blitt lagt i handlevognen

Vedlikeholdsinformasjon


For at du skal få glede av det i mange år fremover har vi laget denne lille orienteringen med gode råd om hvordan du best mulig skal ta vare på møblene og noen tips om vedlikehold.

 

FØR DU TAR DITT NYE MØBEL I BRUK

 • Fjern eventuelle transportsikringer / plastknotter under bena og erstatt med filtknotter. Dette gjelder ikke spisestolene våre som har jern ben, der må plastknottene beholdes
 • Plasser møbelet slik at det er beskyttet mot varmekilder

 • Impregner møbelet

 • Beskytt mot sollys

 • Sørg for jevn luftfuktighet

 

VIKTIG INFORMASJON

 • Rengjøring, støvsuging og vedlikehold er en forutsetning for lang levetid på dine møbler. Bruk vedlikeholdsprodukter som er beregnet til formålet.

 •  Selv om møblets materiale er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys unngås. Persienner eller markiser anbefales. Skal du være lenge borte, bør møblene tildekkes.

 •  «Hard bruk»-betegnelsen på et møbeltekstil  betyr at det har gode sliteegenskaper målt ut fra Martindales slitasjeskala. Dette betyr ikke at et hardbruksstoff tåler hva som helst uten vedlikehold. Alle materialer slites og falmer, men vi kan være med på å bestemme hvor fort det skal skje. Det vi må gjøre for å gi møblene lang levetid, er å sørge for godt vedlikehold.

 •  Støv og smuss som blir liggende i tekstil og lær virker som sandpapir. Jo mer vi bruker en skitten sofa, jo mer sliter vi fibrene, farge og overflater. Støvsuging er det viktigste vi gjør for å holde tekstilet pent. Møbler som utsettes for hardere bruk bør støvsuges ukentlig. Med mer forsiktig bruk, anbefales støvsuging hver 14. dag.

 •  Det er viktig og være klar over at skader som oppstår på grunn av manglende vedlikehold ikke vil være gjenstand for reklamasjon.

 • Vend og bank putene i sofaen din, er det mye dun i putene så trenger de å puffes opp regelmessig.

 


 

VEDLIKEHOLD AV TEKSTILER OG MICROFIBER

Før møbelet tas i bruk:
Universal Protector gir effektiv beskyttelse mot flekker og smuss.  Rist flasken godt og spray tynt og jevnt på tekstilet. Hold flasken på ca. 30-35 cm. avstand. Sørg for god utlufting. Tørketid ca. 4-8 timer i god romtemperatur. Virker møbelet “seigt” etter en natts tørketid, skyldes dette for mye spray, eller at møbelet har stått for kaldt. Microfiber og velourer tekstiler skal helst ha siliconfri impregnering.

 

Selv om tekstilet oppfyller kravene til hard bruk er det ikke uslitelig. 

Alle tekstiler vil bære preg av bruk og bør/skal vedlikeholdes. Ved daglig bruk betyr dette støvsuging minst 1 gang pr. uke.  Er det vendbare puter skal disse vendes. Puter med dunfjær- og skumfyll må puffes og bankes.

Unngå skarpe gjenstander som f.eks. beltespenner, nagler på dongeribukser o.l. Husdyr bør ikke være i møbelet. 

Alle tekstiler falmer ved lyspåvirkning, selv om det oppfyller krav til hard bruk. Det anbefales å ikke plassere møbelet i direkte sollys. 

Det skal aldri gnis på et møbeltekstil for å fjerne flekker etc. Dette kan i ytterste konsekvens medføre at man ødelegger tekstilet.  Spesielt varsom skal man være med børstede tekstiler og bomull/lin kvaliteter. På generelt grunnlag anbefales ikke vask av møbeltekstiler.  Noen ytterst få er godkjent for skånsom vask ved 30 grader.  Det anbefales rens med Total Clean.  Før bruk av rensemidler skal det alltid testes på et sted, på møbelet som er lite synlig. Husk!  Ved bruk av rensemidler må det støvsuges grundig før rens, og grundig etter at rensemiddelet har tørket.

 


VEDLIKEHOLD AV MØBLER I LÆR (HUD)

Før møbelet tas i bruk:
Påfør møbelet et jevnt og tynt lag med Elephant Leather cream.  Bruk en lofri klut og masser inn kremen med et lett trykk. Tørk av overskuddskrem med en ren, lofri klut. La møbelet tørke ca. 1 time før det tas i bruk.

 

 

Ved støv tørking bør du benytte en eddikløsning bestående av 1 del mateddik (5-7 %) og 9 deler vann. Dette gjøres etter støvsuging, dusj lett over på de mest utsatte områdene som armlener, nakkeputer og sitteflater, og tørk av med en ren, lofri klut. Eddiken fjerner ødeleggende fett og nøytraliserer pH nivået i læret. Ikke bruk microfiberklut!

De forskjellige lærkvaliteter krever ulik type vedlikeholdsmidler. Benytt kun godkjente lærpleiemidler. Et eksempel er Colourlock Universal protector og Easy Clean & Care Wipes.


 

 

VEDLIKEHOLD AV MØBLER I HELTRE - VOKS - LAKKERTE - OLJEDE

Før møbelet tas i bruk:
Fjern eventuelle transportsikringer / plastknotter under bena og erstatt med filtknotter

Malte eller lakkerte overflater bør behandles med moderate mengder Opalin. Er møbelet ditt oljet anbefales det å bruke Rubinol Olje, det påføres et tynt lagt med en lofri klut, det bør og behandles på undersiden, så treverket får lik mengde på begge sider. For mer rustikke treoverflater anbefaler vi voks, vi har to type voks. En som er transparent og en med litt farge. Det skal påføres et tynt lag.  Avhengig av bruken anbefales det å vokse/olje møbelet regelmessig.

Daglig vedlikehold:

På lakkerte / malte flater skal det brukes myk oppvridd klut for å tørke av overflaten. På vanskelige flekker kan man bruke et syntetisk vaskemiddel eller Rubinol trerens. Det skal aldri brukes løsemidler.

 
 

FLEKKFJERNER TIPS

Dersom uhellet skulle være ute, er det viktig å reagere så raskt som mulig. Tørk opp mest mulig før det trekker ned i tekstilet og stoppen under. Vi anbefaler å bruke tørkepapir med høy oppsugningsevne. I våre butikker finnes det effektive flekkfjerningsmidler som Total Clean. Den fjerner de fleste flekker på en rask og effektiv måte. Hvis dette ikke hjelper, følger noen tips.

 

Blod: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Hydrogenperoksid hvis fargen tåler det.

Maling/lakk: Terpentin.

Egg: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel.

Fett: Fettløser (terpentin), syntetisk oppvaskmiddel.

Fløte: Lunkent vann, biologisk bl. mid., terpentin.

Frukt, saft, brus: Lunkent vann, sitron, såpe.

Likør, vin, kaffe, te, cola: Lunkent vann, ammoniakkoppløsning. Gamle flekker mykegjøres med glyserol.

Kulepenn: Denaturert sprit

Majones, sennep: Terpentin, lunkent vann og biologisk bløtleggingsmiddel vekselvis.

Melk: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel.

Oppkast: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Lukt fjernes med 10 % ammoniakk.

Rødvin: Varmt vann, ammoniakkoppløsning. Hydrogenperoksid hvis nødvendig.

Saus (brun og hvit): Oppvaskmiddel, varmt vann.

Sjokolade, kakao: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel.

Skokrem: Terpentin.

Stearin: Børsting, terpentin og denaturert sprit.

Syltetøy: Varmt vann, såpe.

Tomatketchup: Børsting, lunkent vann, ammoniakkoppløsning.

Øl: Vann, ammoniakkoppløsning.

 

De foreslåtte flekkfjerningsmidlene vil vanligvis ikke skade tekstilene, men et par unntak bør du merke deg: Denaturert sprit må ikke brukes på acetatstoffer (acetatnylon) og silkestoffer. Videre må du være forsiktig med å bruke aceton (bl.a. neglelakkfjerner) som fettløser da den kan gi fargeskjolder.

Bruk ikke enzymholdige rengjøringsmidler på naturfiber som ull, lin og lær! Enzymene ”spiser opp” fibrene.

Husk at man selv har ansvaret for skader som måtte oppstå ved flekkfjerningen!

 


HVA SKADER MØBLENE?

I et vanlig hjem er det 4 skadelige energikilder som du må ta hensyn til.

LYS

UV stråler fra sol og lyskilder ødelegger farge og svekker fiber kraftig, uansett om vi snakker syntetiske eller naturlige fiber. Alle materialer påvirkes av UV stråler.

VARME

Varmekilder som ovner og varmepumper har spesielt stor påvirkning på møbler som er forurenset av bl.a. skadelige fett(animalsk og vegetabilsk fett) og smuss, samtidig som varme tørker ut fibre. Uttørkede fiber er svekket, og tåler dermed mindre bruk.

KJEMISK ENERGI

Det vi tilfører av stoffer til møblene som ikke har noe der og gjøre som matfett, fett fra mennesker og dyr, svette, salt, kjemikalier fra for eksempel hårprodukter, høyt alkaliske rengjøringsmidler etc. Spesielt skal vi være oppmerksom på matfett fra steking. Dette fettet harskner på kort tid og harskning er første fase i forråtnelsen. En åpen kjøkkenløsning gjør at stuemøblene må vedlikeholdes i mye større gard enn for eksempel møbler i en kjellerstue som ikke brukes. 

MEKANISK ENERGI

Vanlig bruk. Bøy, tøy, strekk etc. Det at vi i det hele tatt bruker møblet.

Men det foreligger krav til slitestyrke som gir et godt bilde av hva man kan forvente i forhold til slitasje. Det er viktig å være klar over at forurensninger i tillegg til sollys og varme vil redusere slitestyrken.

 

 

 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Dine favoritter har blitt oppdatert
Home & Cottage er skapt for deg som liker å gå på oppdagelsesferd blant vakre og “skikkelige ting”. Butikkene er frodige og hyggelige, og stilutrykket gir grobunn for en avslappet atmosfære, hjemme eller på hytta. Vi reiser verden rundt og finner masse fine og kanskje litt annerledes ting, som vi importerer direkte og som vi derfor kan selge rimelig. I tillegg har vi ledende merkevarer som Durance, Tine K, Pukka, Voluspa, Broste, House Doctor, Nicolas Vahè og Terrigeno for å nevne noen.