- Hjem
- Inspirasjon
- Mat
- Høstens nydelig eplepai
Høstens nydelig eplepai
Klassisk eplepai
Eplepai er en tidløs dessert som har gledet smaksløkene i generasjoner. Denne klassiske paien kombinerer søte, saftige epler med en sprø og gyllen skorpe, noe som gjør den til en favoritt blant både barn og voksne.
Du trenger
Paibunn & lokk
250 g hvetemel
150 g smør
3 ss vann
0,5 ts salt
1 egg til pensling
Paifyll
6 stk epler
2 ss smør
1 dl valnøtter , grovhakkede
2 dl sukker
2 ss kanel
1 dl eplejuice
Slik gjør du
Paibunn
Ha hvetemel, smør i terninger, vann og salt i foodprosessor. Kjør til alt er godt blandet.
Kna deigen raskt sammen, dekk den med plast og la den stå kjølig i 30 minutter.
Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk og ganske rund. Smør paiformen med smør eller formfett og kle formen med paideig helt opp til kantene. Fjern eventuelt overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel
Paifyll
Del eplene i båter og stek dem i smør sammen med valnøttene til de får farge.
Ha i sukker og kanel, og stek til sukkeret smelter. Hell på eplejuicen og kok til det tykner.
Eplepai
Hell epleblandingen i den forstekte paibunnen.
Kjevle resten av paideigen i samme tykkelse som paibunnen, og skjær den opp i strimler. Legg dem i flettemønster over eplefyllet.
Tips!
Du kan også legge et helt pailokk på dersom du ikke vil flette, men husk å stikke hull i lokket slik at fuktigheten kommer ut.
Pensle pailokket med sammenpisket egg strø over litt sukker.
Stek eplepaien i ovnen på 180 grader til pailokket er gyllent i ca 12-15 minutter. La den avkjøles til den er lunken og server!
Tips!
Server gjerne eplepaien lun med en god vaniljeis eller vaniljesaus.
Server og nyt!