- Hjem
- Inspirasjon
- Jul
- Spiselige julegaver
Spiselige julegaver
Endelig er tiden kommet for å starte opp med alle de fine førjultradisjonene. Advent er her, og de neste ukene frem mot jul er for mange av oss en tid vi ser frem til når dagene blir korte og mørket siger på.. Lys bli tent, julepynt blir tatt frem og forventningene til julehøytiden stiger. Barna produserer ønskelister, det gjøres klar kakebokser og rampenisser, og spillelistene på Spotify oppdateres med gammel og ny julemusikk.
Hjemme hos meg er kveldene med juleverksted og gaveproduksjon en fast post vi gleder oss til i adventstiden. Som jeg har fortalt tidligere er mitt kjærlighetsspråk å lage mat og legge til rett for fine stunder rundt bordet for min flokk. Dette avtar ikke i julen. Derfor kan venner og familie forvente å få spiselige gaver laget med kjærlighet fra jentene mine og meg.
Jeg skal ikke forsøke meg på å komme opp med nye forslag til din families tradisjonsrike oppskrifter på de «syv slaga», men jeg vil gjerne gi deg litt inspirasjon til å prøve noen enkle oppskrifter på spiselige gaver som er fine å gi bort til jul eller til å sette frem om naboen ringer på døra.
Her er det «syndige» cookies med lakris og hvit sjokolade, knasende julebiscotti, tilbehør til ostefat og gryter og julegranola med smak av pepperkaker til julefrokostene. Jeg har brukt vakre glasskrukker, nostalgiske kakebokser, herlig julegavepapir og andre, fine artikler fra Home & Cottage for å «pakke inn» de spiselige gavene.
LAKRIS COOKIES
Dette trenger du:
· 150 gram romtemperert smør
· 250 gram rørsukker
· 75 gram brunt sukker
· 2 egg
· 1 ts maldonsalt
· 300 gram hvetemel
· 3 ss salt lakrispulver (Fine Liquorice Powder fra Johan Bülow)
· 75 gram grovhakkede mandler
· 120 gram grovhakket hvor sjokolade
Slik gjør du det:
Start med å temperere smør, hakke mandler og sjokolade, og måle opp riktige mengder av alle ingrediensene. Forvarm ovnen til 180 grader.
Pisk sammen smør og sukker til en lett smørkrem. Ha i eggene, og pisk dem inn i smørkremen. Sikt inn melet og ha i salt, lakrispulver, mandler og sjokolade. Bland det hele sammen til en seig deig.
Finn frem stekebrett og dekk dem med bakepapir. Legg opp deigen med skje – denne oppskriften blir ca, 20 cookies. Det lønner seg å legge ut cookiesene med godt mellomrom da de flyter noe ut under steking. Rett før steking gir du kakene et lite dryss med maldonsalt. Saltet hever både smaken av lakris og den hvite sjokoladen. Stek kakene på 180 grader i 8-9 minutter. Avkjøl kakene på rist.
Legg dem så i en nostalgisk vakker kakeboks.
JULEBISCOTTI
Dette trenger du:
· 120 g mandel
· 100 g hasselnøtt
· 150 g romtemperert smør
· 250 g sukker
· 400 g mel
· 2 ta bakepulver
· 3 store egg
· Zest av en appelsin
Slik gjør du det:
Start med å riste mandlene og hasselnøttene i ovnen, 200 grader i ca. 12-14 minutter – avkjøl. Bland så smør, sukker, mel, bakepulver og zest fra en appelsin i kjøkkenmaskinen. Bland inn eggene og de avkjølte hele nøttene. Siden nøttene er ristet i ovn er de sprø og trenger ikke å deles/hakkes før de tilsettes i deigen. Rull deigen til pølser, ca. 2,5 cm i diameter. Legg deigpølsene i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Deigpølsene plasseres med god avstand fra hverandre på et brett og pensles med eggehvite. Stek «pølsene» midt i ovnen ved 180 ˚C i ca. 25 minutter. Jeg bruker varmluft – det er med på å tørke biscottiene. Ta “pølsene” ut av ovnen og del dem i 1 cm tykke skiver på skrått med en skarp brødkniv mens de fortsatt er varme. Legg skivene tilbake på stekebrettet og stek dem videre i 10 minutter, avkjøl. Legg biscottiene på glass og heng på en navnelapp – ferdig!
HJEMMELAGET MARSIPANKONFEKT
Ikke la deg skremme av å lage marsipanen selv. Det er lekende lett og så uendelig mye bedre enn den ferdige marsipanen du kjøper i butikken. Det finnes utallige varianter av marsipanoppskrifter. Denne er meget enkel og inneholder kun 4 ingredienser: mandler, melis, eggehvite og litt vann.
Til en god juleporsjon marsipan trenger du:
· 1 kg skåldede mandler eller ferdig malt mandelmel
· 1 kg melis
· 4 store eggehviter
· 1-2 ss kaldt vann
· Sjokolade
· Nøtter
Slik gjør du det:
Start med å koke opp vann for å skålde mandlene. Ha dem i det kokende vannet i 2-3 minutter og fjern skallet. La dem tørke over natten på kjøkkenbenken, eller tørk dem en times tid på 50 grader varmluft. Mal så mandlene fint i en blender/foodprosessor til mandelmel.
Ha mandelmelet i kjøkkenmaskinen og sikt i melisen. Ha så eggehviter og vann i mikseren, og la det kjøre seg sammen til en løselig masse. Ikke kjør det for lenge eller for hurtig for da vil du presse oljen ut av mandlene.
Ha marsipanen over på kjøkkenbenken og kna den godt sammen. Er massen for tørr kan du tilføre litt vann. Er den for fuktig bruker du litt melis. Form marsipandeigen til en pølse og pakk den inn i plastfilm om du ikke skal bruke den med det samme.
Jeg har laget noen enkle konfekter som en inspirasjon til deg. All marsipanen ble rullet ut til kuler. Noen kuler fikk være helt naturelle. Noen pyntet jeg med en enkel valnøtt. Noen valgte jeg å dyppe i smeltet lys kokesjokolade og pyntet med skåldede mandler, hele salte pistasjnøtter og noen med knuste, salte pistasjnøtter. Her er det kun fantasien og smaken som setter grenser.
Fyll en vakker kakeboks eller et par fine krukker med herligheten.
Forsøk å gi dem bort så hurtig som mulig.
Blir de værende i huset forsvinner de på mystisk vis…
PEPPERKAKEGRANOLA
Dette trenger du, og slik gjør du det:
· 1 liter store havregryn
· 2,5 dl nøtter du liker (jeg brukte mandler, hasselnøtter og valnøtter)
· 1 dl solsikkefrø
· 2 ts malt kanel
· 2 ts malt kardemomme
· 2 ts malt ingefær
· 10 pepperkaker, knuste i morter
· 1 dl nøytral olje
· 1,5 dl lønnesirup
· Litt salt
· Topping: En raus neve tørkede tranbær
Bland alt det tørre sammen i en stor bakebolle. Vend inn olje og lønnesirup. Fordel granolaen på to brett kledd med bakepapir. Rist den på 150 grader varmluft i 15-20 minutter. Vend på den etter 10 minutter slik at alt får en fin stekeskorpe. La granolaen avkjøle seg på benken og vend så inn tranbær. Nå er det bare å fylle opp noen fine krukker og finne frem noen fine gavebånd, så er gaven klar til jul.
EPLECHUTNEY
Dette trenger du:
· 6 stk. eple
· 2 dl eplecidereddik
· 200 g brunt sukker
· 3 stk. sjalottløk , i ringer
· 1 stk. finhakket rød chili
· 2 ts revet frisk ingefær
· 2 båter finhakket hvitløk
· skall av 0,5 stk. sitron
· salt & nykvernet sort pepper
Slik gjør du det:
Start med å fjerne kjernehusene på eplene og del eplene i terninger, ca 2x2 cm. Om du vil kan du skrelle dem, men jeg liker at skallet er med.
Finn frem ei raus gryte og ha i eplene sammen med eplesidereddik, brunt sukker, sjalottløk, chili, ingefær og hvitløk. Kok opp og la det hele småkoke i 15-20 minutter til du har konsistens av en chutney. Smak til med litt sitronsaft, salt og nykvernet sort pepper.
Finn frem et rent, fint glass med lokk som egner seg til en gave. Fyll glasset og sett kaldt.
Denne chutneyen er veldig digg til blåmuggost og andre smaksrike oster. Og prøv den gjerne som tilbehør til en indisk kyllinggryte.
HOT MANGO & NØTTER I HONNING
Dette trenger du:
• 2 raus neve tørket mango kuttet i terninger
• 1 raus neve pistasjnøtter, grovhakket
• 1 raus neve valnøttter, grovhakket
• 1 rød chili, finsnittet
• 1 rent glass.
• Akasiehonning
Slik gjør du det:
Her har jeg laget en gave med tørket mango, chili, valnøtter& pistasjnøtter i akasia-honning. Dette er like enkelt som det er godt, den er vakker å se på, og passer perfekt som følge til ostebordet i julehøytiden. Start med et rent glass med lokk. Legg tørket mango, finhakket rød chili og nøtter lagvis, fyll på med honning mellom hvert lag til krukken er full. Kanskje kan det være en koselig vertinnegave eller en julehilsen til tante Ruth i førjulstiden.
Funfact:
I tillegg til å glede meg over mat og møtene rundt bordet i julen har jeg en litt over gjennomsnittet glede av julemusikk. Som sanger i Oslo Gospel Choir har jeg fått lov til å reise land og strand rundt på juleturne i over 30 år. Og om du har nynnet med på sangen «en stjerne skinner i natt» har du mest trolig sunget duett med meg.
Ønsker deg en velsigna adventstid og en riktig god jul!
Hilsen Lars